Nationale Natuurkundeolympiade

2017 Indonesïe

Verslag Natuurkunde Olympiade 2017 in Yogjakarta

vlnr: Annejan, Jelmer, Julian, Dennis en Samuel

De uitslag:

  • Brons: Dennis Hilhorst, Amersfoort, zesde klas Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort
  • Brons: Julian Sanders, Muiderberg, zesde klas Willem de Zwijger College in Bussum
  • Eervolle vermelding: Annejan van den Dool, Groningen, vierde klas Gomarus College in Groningen
  • Eervolle vermelding: Samuel Klumpers, Utrecht, vijfde klas Utrechts Stedelijk Gymnasium in Utrecht
  • Eervolle vermelding: Jelmer Hinssen, Lent, zesde klas Stedelijk gymnasium Nijmegen in Nijmegen

Bronzen medaille

De IPhO was dit jaar in Yogyakarta waar 86 landen met 400 deelnemers vertegenwoordigd waren. De opgaven waren dit jaar erg pittig. Dit was te merken aan de punten die deelnemers moesten hebben om voor een eervolle vermelding of medaille in aanmerking te komen. De experimenten bestonden uit een proef waar gemeten werd aan de vermenging van zout water met gewoon water en een proef met magneten, die in een opstelling gebruikt konden worden om zowel aardbevingen te meten als het omhoogkomen van de grond voor een vulkaanuitbarsting. De theorietoets ging over zwarte gaten, donkere materie in het heelal en een opgave over aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen.

Chirstian Primavera, de winnaar van een zilveren medaille van vorig jaar is deze keer in de plaats van Enno van der Laan meegeweest als leider. Rudi Borkus was mee als observant.

We hebben nog een en ander van de omgeving gezien. De tocht naar de Borobodur was erg mooi en het is ook erg leuk om rond te lopen in een stad als Yogjakarta.