Nationale Natuurkundeolympiade

Opgaven

Opgaven

Benieuwd naar de opgaven van de verschillende ronden van de natuurkunde olympiade of op zoek naar oefenmateriaal? Hier vind je de opgaven van zowel de nationale ronden als van de internationale natuurkunde olympiade.

Als je wilt weten welke eisen gesteld worden aan je natuurkundekennis voor de verschillende rondes:

  • Voor de eerste ronde is de standaardkennis die je hebt op school in principe voldoende. We gaan ervan uit dat elke leerling met de toets aan de slag moet kunnen. Dat blijkt ook als je bedenkt dat regelmatig vijfdeklassers en soms ook vierdeklassers tot de tweede ronde worden toegelaten.
  • Voor de tweede ronde krijg je een pakket lesmateriaal thuisgestuurd, waarmee je je kunt voorbereiden. Om in de tweede ronde goed te scoren, moet je zeker je best doen. Voor de eisen die we dan stellen kun je kijken naar wat er voor de internationale olympiade nodig is. De onderwerpen staan in de syllabus en voor de zwaarte kun je naar opgaven van vorige jaren kijken.
  • De derde ronde voegt qua eisen niet veel meer toe. Als je zover bent gekomen, is het zaak veel te oefenen en verder te studeren. Dan maak je de meeste kans om tot de beste vijf te behoren en mee te mogen naar de internationale!
  • De eisen voor de internationale olympiade staan in de syllabus vermeld. Voor de internationale geldt opnieuw dat veel oefenen van groot belang is. Net als bij sport of muziek is oefenen van groot belang om verder te komen en in geval van de internationale te komen tot eervolle vermeldingen of medailles!