Nationale Natuurkundeolympiade

2003 Taiwan

Wachten op Sars-vrij Taiwan

De uitslag:

  1. Eervolle vermelding: Wilke van der Schee
  2. Eervolle vermelding: Sander Kersten
  3. Eervolle vermelding: Arie Peterson
  4. Pieter Bons
  5. Sam Khorsand

Aankomst in Taiwan vlnr: Wilke van de Schee,Sander Kersten, Sam Khorsand, Arie Peterson en Pieter Bons.

Sommige dingen die je meemaakt ben je na enkele dagen al vergeten, andere ervaringen zullen de rest van je leven bij blijven. Dat laatste geldt voor mijn Olympiade avontuur in het jaar 2003.

Na een mooie week Groningen met erg leuke deelnemers kwam de prijsuitreiking van de Nationale Natuurkunde Olympiade. Pieter, Sander, Arie, Wilke en ik bleken de uitverkorenen te zijn om in Taipei deel te nemen aan de International Physics Olympiad. Of deze door zou gaan was nog de vraag.
In 2003 heerste het SARS-virus in Oost-Azië, zo ook in Taiwan. IPhO werd een maand uitgesteld en dat bleek net genoeg voor de WHO om Taiwan officieel SARS-vrij te verklaren.

Dus op naar Taiwan! We waren geen van allen ooit zo ver van huis geweest; geheel nieuwe omgeving, ander cultuur, overal “chinezen” om je heen, voetgangersstoplichten met rennende mensen als het groen wordt! Dat maakte het allemaal extra bijzonder. Natuurlijk werd er ook aandacht besteedt aan onze Natuurkunde kennis. De zeer ervaren Hans Jordens en de (toen nog) nieuweling Ad Mooldijk waren onze meesters en probeerden in een zo’n kort mogelijke tijd ons zoveel mogelijk bij te brengen. Dit had resultaat voor Arie, Sander en Wilke. Zij hadden alle drie een eervolle vermelding in wacht gesleept. Maar het leukste aan een IPhO is natuurlijk niet de natuurkunde zelf, niet alle uitjes die je maakt (wat overigens erg moeizaam werd), niet de wc’s in het hotel die voorzien waren van 10 knoppen, en een slangetje dat stiekem te voorschijn kwam en wc-papier overbodig maakte (moeilijk voor te stellen als je het niet met je eigen ogen gezien hebt).

Het feit dat er zoveel jongeren van verschillende nationaliteiten bij elkaar komen en elkaar leren kennen, dat lijkt mij het interessantste en leukste onderdeel
van een IPhO. Ik voel me erg bevoorrecht om zoiets meegemaakt te mogen hebben en hoop dat de IPhO nog een lang leven tegemoet kan zien!

Sam (Ali Reza) Khorsand