Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Julian Sanders wint Natuurkunde Olympiade

vlnr: Samuel, Jelmer, Julian, Dennis, Annejan

Vandaag zijn de 5 leerlingen bekend geworden die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Internationale Natuurkunde  Olympiade in Indonesië. Zij laten bijna 4000 leerlingen achter zich na twee selectieronden.  Julian Sanders was met 66 punten de sterkste. Met hem gaan ook Samuel Klumpers, Jelmer Hinssen, Dennis Hilhorst en Annejan van den Dool naar Jogjakarta.

Afgelopen week is in Groningen een trainings- en selectieweek geweest met colleges, een experimentele toets en een theorietoets. Tijdens de colleges was onder meer aandacht voor thermodynamica en relativiteitstheorie naast andere onderwerpen. Bij de practicumtoets moesten de deelnemers ontdekken wat er aan elektrische componenten in een doosje zat en ze kregen een proef waarbij het principe waarom de lucht blauw is aan de orde kwam.

Er was ook tijd voor ontspanning met een speurtocht op Schiermonnikoog en een excursie naar de sterrenwacht bij Westerbork.

De vijf winnaars zijn:

  • Julian Sanders, 18 jaar, Muiderberg, Willem de Zwijger College in Bussum
  • Samuel Klumpers, 16 jaar, Utrecht, Utrechts Stedelijk Gymnasium in Utrecht
  • Jelmer Hinssen, 17 jaar, Lent, Stedelijk gymnasium Nijmegen in Nijmegen
  • Dennis Hilhorst, 16 jaar, Amersfoort, Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort
  • Annejan van den Dool, 15 jaar, Groningen, Gomarus College in Groningen

Het team vertrekt samen op 14 juli naar Jogjakarta vanaf Schiphol en ontmoeten daar ruim 400 leeftijdsgenoten uit 87 landen. Ze krijgen daar opnieuw een tweetal experimenten en een zware theorietoets te maken. Daarnaast is tijd ingeruimd voor excursies en contact met de andere deelnemers. De groep komt op 25 juli weer op Schiphol terug.

Christian Primavera (winnaar van vorig jaar), Ad Mooldijk en Rudi Borkus(Universiteit Utrecht) begeleiden de groep op de Internationale.

De Natuurkunde Olympiade wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Het ministerie van OCW, ASML, FOM, Stichting Physica, NVON, Cito, Freudenthal Instituut en Malmberg.