Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

2 brons en drie eervolle vermeldingen bij internationale olympiade

Dennis Hilhorst en Julian Sanders hebben een bronzen medaille gewonnen tijdens de Internationale natuurkunde olympiade (IPhO) in Yogyakarta, Indonesië. Dennis was de beste van de vijf deelnemers uit Nederland. De andere drie deelnemers, Annejan van den Dool, Samuel Klumpers en Jelmer Hinssen hebben een eervolle vermelding gekregen.

vlnr: Rudi Borkus (observer), Annejan, Jelmer, Julian, Ad Mooldijk (begeleider), Dennis, Samuel, Christian Primavera (begeleider)

De IPhO was dit jaar in Yogyakarta waar 86 landen met 400 deelnemers vertegenwoordigd waren. De opgaven waren dit jaar erg pittig. Dit was te merken aan de punten die deelnemers moesten hebben om voor een eervolle vermelding of medaille in aanmerking te komen. De experimenten bestonden uit een proef waar gemeten werd aan de vermenging van zout water met gewoon water en een proef met magneten, die in een opstelling gebruikt konden worden om zowel aardbevingen te meten als het omhoogkomen van de grond voor een vulkaanuitbarsting. De theorietoets ging over zwarte gaten, donkere materie in het heelal en een opgave over aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen.

Het team vertrok op 14 juli naar Yogyakarta vanaf Schiphol en ontmoette daar 400 leeftijdsgenoten uit 86 landen. Ze hebben daar twee experimenten gedaan en een zware theorietoets gemaakt. Daarnaast is tijd ingeruimd voor excursies naar bijvoorbeeld de Borobudur en contact met de andere deelnemers. De groep komt op 25 juli rond 6:00h weer op Schiphol terug.

De vijf winnaars zijn:

  • Julian Sanders, 18 jaar, Muiderberg, zesde klas Willem de Zwijger College in Bussum
  • Samuel Klumpers, 16 jaar, Utrecht, vijfde klas Utrechts Stedelijk Gymnasium in Utrecht
  • Jelmer Hinssen, 17 jaar, Lent, zesde klas Stedelijk gymnasium Nijmegen in Nijmegen
  • Dennis Hilhorst, 16 jaar, Amersfoort, zesde klas Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium in Amersfoort
  • Annejan van den Dool, 15 jaar, Groningen, vierde klas Gomarus College in Groningen

Christian Primavera (winnaar van vorig jaar), Ad Mooldijk en Rudi Borkus (beiden Universiteit Utrecht) begeleidden de groep op de Internationale.

Annejan van den Dool was al sterk in het team dat afgelopen jaar naar de IJSO is geweest. Samuel Klumpers was twee jaar terug de eerste die de Natuurkunde Olympiade Junior won en is vorig jaar al doorgedrongen tot de eindronde van de olympiade. Dennis Hilhorst was vorig jaar ook mee  naar de IPhO in Zwitserland en behaalde daar toen een eervolle vermelding. Julian Sanders en Jelmer Hinssen waren nieuw voor de olympiade in Nederland, we zijn dus zeker blij met de medaille en eervolle vermelding.