Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Vier winnaars bij eindronde N.O.J.

vlnr Wolfgang Ketterle, David Hollander, Laurens Smulders, Tom Keijzer en Iris van Oostrum

26 september was de eindronde van de Natuurkunde Olympiade Junior in Utrecht. De deelnemers hadden allemaal een filmpje ingestuurd waarin ze uitlegden wat het antwoord op een van de vragen van de eerdere tussenronde was. In Utrecht hebben ze nog een toets met open vragen gemaakt en een toets op de computer met meerkeuzevragen en vragen waarop alleen een antwoord gegeven kon worden. Tussendoor hadden ze een werkgroep en later nog een lezing van Wolfgang Ketterle,, nobelprijswinnaar in 2001 op het gebied van Bose-Einstein condensatie.

Aan het einde bleken er twee deelnemers met gelijke hoogste aantal punten. Tom Keijzers van Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom en Laurens Smulders van het Stedelijk Gymnasium in Breda hadden beiden 56 punten. Tweede werd David Hollander (54 punten) van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. Iris van Oostrum van het Christelijk Gymnasium in Utrecht werd derde met 53 punten.

Bij de open opgaven bleek de vraag over de achtbaan van de Efteling het lastigst. een aantal leerlingen had nog niet veel mechanica gehad. Een opgave over veren werd beter gemaakt, net als een opgave over elektriciteit. De deelnemers hadden ook nog wel een beetje moeite met een opgave over stijging van het waterpeil door smelten van ijs in zoet en zout water en door opwarming van het water.