Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Nederland wint 4 prijzen in loodzware Internationale Natuurkunde Olympiade

vlnr Samuel, Annejan, Koen, Thijs, Tobias, achteraan Enno en Ad

Lissabon, Portugal – Annejan van den Dool, Tobias Veerkamp, Thijs de Kok en Koen Schouten hebben een eervolle vermelding gewonnen tijdens de Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) in Lissabon. Annejan was de beste van de vijf deelnemers uit Nederland.

Lissabon was dit jaar de host van de IPhO, met in totaal 396 deelnemers uit 87 landen.
De toetsen waren dit jaar heel erg pittig. Dit was te merken aan de punten die deelnemers moesten hebben om voor een eervolle vermelding of medaille in aanmerking te komen. De leerlingen moesten metingen doen aan papieren elektronica en dunne elastieken. De theoretische opgaven gingen over het detecteren van zwaartekrachtsgolven, het vinden van neutrino’s, bloedstroom in bloedvaten en hoe tumoren te bestrijden met warmte.

Het team vertrok op zaterdag 21 juli naar Lissabon. Ze hebben daar de twee pittige experimenten gedaan en de zware theorietoets gemaakt. Daarnaast was uiteraard ook tijd ingeruimd voor excursies en contact met de andere deelnemers. De groep komt op 29 juli rond 15:45 uur met vlucht KL1694 weer op Schiphol terug.

De vijf Nederlandse deelnemers zijn:

Annejan van den Dool (16 jaar, Groningen, vwo5, Gomarus College in Groningen)
Thijs de Kok (15 jaar, Mierlo, vwo4, Carolus Boromeuscollege in Helmond)
Koen Schouten (17 jaar, Bergen op Zoom, vwo6, Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom)
Samuel Klumpers (17 jaar, Utrecht, vwo6, Utrechts Stedelijk Gymnasium in Utrecht)
Tobias Veerkamp (16 jaar, Breda, vwo5, Mencia de Mendoza Lyceum in Breda)

Enno van der Laan en Ad Mooldijk begeleidden de groep op de Internationale.

De Natuurkunde Olympiade wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Het ministerie van OCW, ASML, FOM, Stichting Physica, NVON, Cito, Freudenthal Instituut en Malmberg.

Voor meer informatie over deze IPhO in Lissabon:
Drs. Ad Mooldijk, +31 6 52753952; a.h.mooldijk@uu.nl
Ir. Enno van der Laan, +31 6 53765842; j.e.van.der.laan@rug.nl

Voor meer info over deze IPhO: http://www.ipho2018.pt/
Voor meer info over de Natuurkunde Olympiade: www.natuurkundeolympiade.nl
Media:
twitter @ipho2018
facebook @IPhO 2018
instagram @ipho_2018

De internationale olympiade in het algemeen: http://ipho.org/