Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Winnaars Natuurkundeolympiade bekend!

vlnr: Ebe-Jan, Annejan, Daan, Thijs, Tobias

Na een week van leren, studeren en plezier met elkaar is vandaag de prijsuitreiking geweest van de natuurkundeolympiade. De winnaar is Tobias Veerkamp uit Breda van het Mencia de Mendoza Lyceum. Tweede werd Thijs de Kok uit Helmond van het Carolus Borromeus College. De derde plaats ging naar Annejan van den Dool uit Groningen van het Gomarus College. Vierde is Daan Timmers uit Utrecht van het Christelijk Gymnasium Utrecht. Ebe-Jan Buitenhuis uit Groningen, eveneens van het Gomarus College werd vijfde. Zij gaan Nederland vertegenwoordigen Bij de Internationale Olympiade in Tel Aviv.

Annejan gaat voor de derde keer mee, dat is voor het eerst! Tobias en Thijs gaan beiden voor de tweede keer mee. Verder is ook bijzonder dat er twee leerlingen van één school mee gaan.

De deelnemers hebben een week lang colleges gehad en zijn naar Schiermonnikoog en Westerbork (telescopen bij Astron) geweest. Zaterdag hebben ze een practicum gedaan aan Fresnellenzen en prisma’s en aan omvallende melkpakken. Afgelopen donderdag was de theorietoets. Zeker het eerste deel was erg pittig en dat maakte het wel spannend. De tweede toets ging bij de meesten gelukkig beter.

De scholenprijs voor de school met de beste score met vijf leerlingen in de eerste ronde ging naar het Christelijk Gymnasium Utrecht met de docent Peter Schimmel. Daan, die bij de deelnemers van de derde ronde zat èn meegaat naar Tel Aviv nam de bokaal in ontvangst.

De Jordensprijs (willekeurig gekozen uit de scholen die met tenminste vijf leerlingen hebben meegedaan aan de eerste ronde ging naar het Carmelcollege Salland in Raalte met de docent T. Bomhof.