Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Nederlands team fier overeind in extreem zware Internationale Natuurkunde Olympiade

Foto na de openingsceremonie, vlnr: Tobias, Thijs (boven), Ebe-Jan (onder), Annejan en Daan.

Link naar bericht over finale NOJ (verkeerd in nieuwsbrief)

 

De vijf deelnemers van het Nederlandse team aan de 50ste Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) in Tel Aviv hebben een goede prestatie geleverd. Met twee bronzen medailles en twee eervolle vermeldingen hebben ze beter gepresteerd dan het team van vorig jaar.

Annejan van den Dool en Thijs de Kok sleepten een bronzen medaille in de wacht, Tobias Veerkamp en Ebe-Jan Buitenhuis een eervolle vermelding. Daan Timmers viel net buiten de prijzen.

vlnr: Tobias, Ebe-Jan, Annejan, Thijs en Daan

De IPhO was dit jaar in Tel Aviv. In totaal namen 360 leerlingen uit 78 landen deel aan deze competitie. De opgaven waren dit jaar extreem zwaar. Dit was te merken aan de punten die deelnemers moesten halen om voor een eervolle vermelding of medaille in aanmerking te komen.

De opgaven waren echter wel origineel. Theoretische opgaven over een vallende slinky, de werking van een magnetron en koeling door middel van geluid. Bij de experimenten moesten de leerlingen aan de slag met een laseropstelling en hadden ze hun handen vol aan het meten aan metalen staven.

Het team vertrok op 6 juli naar Tel Aviv vanaf Schiphol en ontmoette daar leeftijdsgenoten uit de andere landen. Ze hebben daar de pittige experimenten gedaan en de zware theorietoets gemaakt. Natuurlijk was er ook tijd ingeruimd voor excursies en contact met de andere deelnemers. De groep komt op maandag 15 juli rond 16:50 uur met vlucht HV5802 weer op Schiphol terug.

Het team:

Thijs de Kok (16 jaar, Mierlo, vwo5, Carolus Boromeuscollege in Helmond)

Annejan van den Dool (17 jaar, Groningen, vwo6, Gomarus College in Groningen)

Ebe-Jan Buitenhuis (17 jaar, Burgum, vwo6, Gomarus College in Groningen)

Tobias Veerkamp (17 jaar, Breda, vwo6, Mencia de Mendoza Lyceum in Breda)

Daan Timmers (17 jaar, Utrecht, vwo6, Christelijk Gymnasium Utrecht)

Enno van der Laan en Ad Mooldijk begeleidden de groep op de Internationale.

De Natuurkunde Olympiade wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Het ministerie van OCW, ASML, NWO, Stichting Physica, NVON, Cito, Freudenthal Instituut en Malmberg.