Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Thijs de Kok wint nationale online Natuurkundeolympiade

Thijs de Kok

Thijs de Kok (Carolus Borromeus College, Helmond) is winnaar geworden van de finale van de Nationale Natuurkunde Olympiade. Laurens Smulders (Stedelijk Gymnasium Breda), Soroush Raeisi (Corderius College, Amersfoort), Peter Jongenburger (CSG Het Streek, Ede) en Jeroen op de Beek (Christelijk Lyceum Delft) waren respectievelijk tweede, derde, vierde en vijfde. Totaal waren er dit jaar 27 deelnemers, meer dan andere jaren, mede doordat het online was.

Van 2 tot 9 juni zijn er online colleges geweest over diverse onderwerpen en is er in kleine groepjes geoefend. Zaterdag zijn twee practicumtoetsen afgenomen. De deelnemers onderzochten impulsbehoud bij het botsen van twee euromuntjes en bepaalden de brekingsindex van water door een glas met water als lens te gebruiken voor het afbeelden van een waxinelichtje op een papiertje. De theorietoets op maandag besloeg de onderwerpen die in de dagen ervoor aan bod waren gekomen.

Online college volgen

Ondanks dat alles online was, was er een goede stemming onder de deelnemers. Dat kwam ook zeker door het hoge niveau van de leerlingen. De eindscores lagen dan ook dicht bij elkaar, zeker van de vijf topscorers. Thijs, al drie jaar op rij deelnemer aan de eindronde en vast van plan om internationaal dit keer hoge ogen te gooien, heeft dan ook maar nipt de hoogste score behaald!

De Natuurkunde Olympiade heeft in januari een eerste ronde, waar dit jaar ca. 3000 leerlingen aan hebben meegedaan. De beste 120 hebben een zgn. lesbrief thuisgestuurd gekregen met stof die ver boven het VWO natuurkunde programma ligt. Half april hebben ze d.m.v. twee toetsen met pittige opgaven kunnen laten zien wat ze kunnen. Normaal wordt deze toets in Groningen, Utrecht en Eindhoven afgenomen, dit jaar was dat noodgedwongen online.

De finale voor de beste 20 leerlingen van de tweede ronde wordt gepland vlak na de examens en voor de examenuitslag, in Utrecht of Groningen, gedurende een week. Door Corona is deze dit jaar ook online georganiseerd. De Internationale Natuurkunde Olympiade, IPhO, zou dit jaar in Litouwen zijn met deelnemers uit 90 landen. Deze is jammer genoeg ook een jaar uitgesteld. Voor de winnaars van dit jaar is dat wel erg jammer.

We organiseren nog een extra bijeenkomst in augustus, zodat de deelnemers elkaar toch ook nog in het echt kunnen ontmoeten.