Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Allie Zong wint overtuigend NOJ

Opstelling van het experiment

Allie Zong (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) is eerste geworden op de eindronde van de Natuurkunde Olympiade Junior. Jorick Simon (Erasmiaans Gymnasium, Rotterdam) en Anne van Duuren (Stedelijk Gymnasium Breda) werden tweede en derde.

Nadat de eerste ronde door Corona door minder leerlingen is gemaakt, is de tweede ronde afgelast. De derde ronde is daardoor aangepast. De deelnemers zijn uit de eerste ronde gekozen. Op 19 juni is de eindronde online gehouden.

Maya Moerman toont de opgave

De deelnemers moesten nog steeds een filmpje maken met uitleg van één van de opgaven van de eerste ronde. Verder kregen ze een doosje opgestuurd met materiaal voor een experiment. Met het experiment kun je de brekingsindex van water bepalen. Het experiment is ‘s ochtends gedaan, waarbij we met de leerlingen in contact stonden via Zoom. Ook was er een theoretische toets.

Anne was met theorie de beste maar Allie was duidelijk beter met het experiment.

Bij de filmpjes zaten opnieuw pareltjes van uitleg. De leerlingen hebben hun best gedaan om de opgaven goed uit te leggen, met tekeningen, animaties en echte experimenten, zoals Maya laat zien!