Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Goede prestaties op hybride Internationale Natuurkunde Olympiade

Foto vlak na de experimentele toets:
Vlnr: Timo, Simon, Lotte, Dante, Revi.

Simon Avontuur (St-Oelbert gymnasium, Oosterhout), Revi Gerner (RSG Tromp Meester, Steenwijk), Dante Bosgoed (Erasmus College, Zoetermeer), Lotte Hof (Praedinius Gymnasium, Groningen) en Timo Hoogenbosch (Erasmiaans Gymnasium, Rotterdam) hebben goed gepresteerd tijdens de 51e Internationale Natuurkunde Olympiade. Met drie bronzen medailles en twee eervolle vermeldingen was het een score voor het Nederlandse team die sinds 2012 niet meer was voorgekomen.

Dit jaar ging de International Physics Olympiad (IPhO) in een soort hybride vorm door. Waar Litouwen als organiserend land vorig jaar vanwege Covid de wedstrijd moest annuleren, hebben ze dit jaar uiteindelijk gekozen voor een vorm waarbij de 376 deelnemers uit 76 landen in eigen land met de theoretische en experimentele opgaven aan de slag gingen, via videobewaking vanuit Litouwen. De Rijksuniversiteit Groningen was voor de Nederlandse deelnemers de gastheer. De prijsuitreiking via YouTube werd gezamenlijk in Utrecht beleefd.

Het materiaal voor het experiment is vooraf naar alle landen opgestuurd. De deelnemers hebben aan niet ideale condensatoren in moderne elektronica gemeten en er werd ook gekeken hoe de werking van een LED van de temperatuur afhangt. Metingen werden direct middels speciaal ontwikkelde software op een tablet getoond. In de theoretische opgaven moest gerekend worden aan aardschollen en elektrostatische lenswerking voor elektronenbundels en er werd gekeken naar kwantumeigenschappen van molekulen.

Het experiment was pittig en ook de theoretische opgaven ging van lastig naar zeer moeilijk. Tussen de toetsen door hebben de deelnemers aan verschillende online spellen en lezingen kunnen deelnemen en zo toch nog iets van de internationale sfeer kunnen proeven.

Enno van der Laan en Ad Mooldijk begeleidden de groep op de Internationale.

De Natuurkunde Olympiade wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Het ministerie van OCW, ASML, NWO, Stichting Physica, NVON, Cito, Freudenthal Instituut en Malmberg.

Voor meer informatie over deze IPhO in Litouwen:

https://www.ipho2021.lt/