Nationale Natuurkundeolympiade

Nieuws

Unieke prestatie: Vierde klasser Robert Stepanyan wint brons in loodzware Internationale Natuurkunde Olympiade

Tokio – De vijf deelnemers van het Nederlandse team aan de 53ste Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) georganiseerd in en door Japan hebben een zeer goede prestatie geleverd. Nog nooit won een Nederlandse vierde klasser een bronzen medaille op de IPhO. Stan de Haas behaalde een eervolle vermelding.

Robert toont zijn bronzen medaille

Na twee jaar online was dit grote evenement gelukkig weer onsite. In totaal namen er 387 leerlingen uit 83 landen deel aan deze internationale wedstrijd in Tokio. De toetsen waren dit jaar wederom loodzwaar. Dit was te merken aan de punten die deelnemers moesten behalen om voor een eervolle vermelding of medaille in aanmerking te komen.

De drie theoretische opgaven lieten fraaie contexten zien: het zuiveren van water, zwaartekrachtsgolven en springende waterdruppeltjes. Het was vrijwel onmogelijk om binnen de vijf uur beschikbare tijd de moeilijke vragen op te lossen. Bij de twee experimenten moesten de deelnemers allereerst aan de slag met een complex massa-veer systeem. In de tweede proef konden ze met behulp van een witte LED de dikte van een dun quartzplaatje bepalen. Beide experimenten vereisten de nodige lastige voorbereidingen om vervolgens correcte metingen te kunnen doen om antwoorden op de verschillende vragen te kunnen geven. Ook hierbij bleek de vijf uur krap.

De opening vond plaats op maandag 10 juli in Tokio. Naast de toetsen was er gelukkig ook ruimte voor het Nederlandse team om contact te maken met deelnemers uit de andere landen en te genieten van de Japanse cultuur.  Bij de prijsuitreiking en de sluiting op maandag 17 juli kon Robert zijn welverdiende medaille in ontvangst nemen. Hij is hiermee de jongste medaillewinnaar voor Nederland in de geschiedenis van de Natuurkunde Olympiade.

De deelnemers zijn:

  • Robert Stepanyan, 4V Trevianum Scholengroep, Sittard
  • Jesse Hanemaaijer, 5V CSG Dingstede, Meppel
  • Stan de Haas, 6V Rijnlands Lyceum Sassenheim
  • Steven Wassenaar, 6V Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen
  • Sander Worm, 6V Bertrand Russell College, Krommenie
vlnr: Robert, Stan, Sander, Steven, Jess.

vlnr: Robert, Stan, Sander, Steven, Jesse